Veel ondernemers vragen zich af wanneer het juiste moment gekomen is een Incasso advocaat in te schakelen. Het brengt grote gevaren met zich mee om rekeningen te lang open te laten staan. Het inschakelen van een Incasso advocaat stelt men meestal uit om potentieel terugkerende klanten niet in het harnas te jagen.

Waarom een Incasso advocaat inschakelen?

Natuurlijk wilt u betalingsconflicten in goed overleg oplossen. Als echter blijkt dat dit niet zo maar te regelen is kunt u het beste een incasso advocaat inschakelen.

  1. Mocht de schuldenaar de vordering betwisten, is er voldoende juridische kennis in huis om inhoudelijk op de zaak in te gaan.
  2. U bespaart tijd, stress en geld doordat u zich bezig kunt houden met de dingen waar u goed in bent: ondernemen.
  3. Door een geoptimaliseerde incassoprocedure en veel ervaring met het innen van openstaande vorderingen heeft u vele malen sneller uw geld dan wanneer u zelf probeert de vordering te incasseren.
  4. Doordat de incasso advocaat als “tussenpersoon” werkt, zal de schuldenaar het betalingsconflict minder snel persoonlijk opvatten. Het contact tussen de schuldenaar en uw incasso advocaat loopt professioneel. Op deze manier is het makkelijker constructief te werken aan een oplossing voor de betalingsachterstand.

Wanneer kunt u het beste een Incasso advocaat inschakelen?

Veel mensen schakelen te laat een incasso advocaat in. Uit een onderzoek van Blauw Reseach in opdracht van OnGuard (Credit Management Trendmeter, November 2010) blijkt dat men gemiddeld een incasso advocaat inschakelt nadat een rekening 81 dagen open heeft gestaan, terwijl de gemiddelde betalingstermijn die gehanteerd wordt over dezelfde periode 29 dagen bedroeg. De termijn van 52 dagen die de ondernemers wachten met het inschakelen van een van een Incasso advocaat is al een stuk korter dan in voorgaande jaren (89 dagen 2009).

De beste manier om openstaande vorderingen te innen is door gedane afspraken heel strikt na te leven en ook uw schuldenaar daar aan te houden. Richt een procedure in waarin u standaard herinneringen verstuurd op vaste tijdstippen en hierbij aangeeft dat u een Incasso advocaat gaat inschakelen.Officieel is het overigens zo dat u niet altijd verplicht bent tot het sturen van een ingebrekestelling. Wanneer u in de algemene voorwaarden of overeenkomst de fatale betalingstermijn heeft opgenomen, kunt u direct een Incasso advocaat inschakelen als deze betalingstermijn is verstreken.

Voor meer informatie hoe u uw algemene voorwaarden incasso-proof maakt, kijk dan op onze aanvullende diensten pagina.